Voor 14.00 besteld, vandaag verzonden Vanaf € 69 incl. BTW gratis verzending Meer dan 15.000 producten op voorraad Contact via Whatsapp

EN 13034 - Vloeibare Chemicaliën

Vloeibare Chemicaliën

EN 13034 zijn vereisten voor kleding die een beperkte bescherming beidt tegen vloeibare chemicaliën. Type 6 kleding

Deze norm legt de vereisten en testmethoden vast voor chemische beschermingspakken van type 6, zowel pakken voor eenmalig gebruik als herbruikbare pakken. Voor bijbehorende uitrustingen, zoals handschoenen en laarzen, die geen integraal deel uitmaken van het pak wordt verwezen naar de overeenkomstige productnormen.

Type 6 kleding is kleding die een beperkte bescherming biedt tegen kleine spatten of een lichte nevel van chemische vloeistoffen. Over het algemeen zal deze kleding gemaakt zijn uit vloeistofafstotende, maar niet volledig vloeistofdichte materialen.

Er worden verschillende testen gedaan op het doek. Er wordt getest op treksterkte, maar or wordt ook een test gedaan om de chemicaliënbestendigheid te bepalen.

Bij deze testen worden er 4 oplossingen van chemicaliën (H2SO4 30%, NaOH 10%, o-xylene en butan-1-ol) op het doek aangebracht. Hierbij wordt de hoeveelheid die van et doek afparelt bekeken en de hoeveelheid die door het doek dringt. Deze hoeveelheden moeten binnen de voorwaarden vallen die gesteld worden in de EN 13030-norm.

Er moet ook een gereed product getest worden. Dit is een zogenaamde mannequin-test/. Tijdens deze spraytest voert een dragen 7, in de norm beschreven, bewegingen uit en wordt er gecontroleerd of het kledingstuk vloeistof doorlaat. De klassering van de verschillende testen moeten in de gebruiksaanwijzing gemeld worden.

De spraytest op het model is niet nodig als het om een gedeeltelijke bescherming gaat, de zogenaamde 'type [PB6]' kleding. het kan dan echter niet om overalls gaan.

Tabel 1: prestatievereisten

Tests Testmethode Prestatievereiste
Schuurbestendigheid EN 530-2 Klasse 1: > 10 cycli
Doorscheurweerstand (trapezium) ISO 9073-4 Klasse 1: > 10 N
Treksterkte ISO 13934-1 Klasse 1: > 30 N
Weerstand tegen perforatie EN863 Klasse 1: > 5 N
Afstoten van vloeistoffen EN 368 Klasse 3: > 95%
Weerstand tegen doordringen van vloeistoffen* EN 368 Klasse 3: > 95%

* Zie tabel 2: lijst van referentiestoffen voor het testen van het doordringen en afstoten van vloeistoffen.

Tabel 2: lijst van referentiestoffen

Chemische stof Gewicht concentratie % Temperatuur chemische stof °C
Zwavelzuur (H2SO4) 30 (water) 20
Natriumhydroxide (NaOH) 20 (water) 20
O-xyleen Onverdund 20
Butaan-1-ol Onverdund 20

Volg de symbolen op de waslabels van het kledingstuk op. Gebruik uitsluitend synthetische wasmiddelen, geen wasmiddelen die zeep bevatten. Houd de kledingstukken schoon voor maximaal beschermend resultaat. Na het reinigen moet de kleding worden geïnspecteerd en moet er gecontroleerd worden of de teflonafwerking opnieuw geactiveerd moet worden. De kleding mag uitsluitend worden gerepareerd met stoffen die voldoen aan de standaard voor het betreffende kledingstuk.