Voor 14.00 besteld, vandaag verzonden Vanaf € 69 incl. BTW gratis verzending Meer dan 15.000 producten op voorraad Contact via Whatsapp

EN 1149-5 - Bescherming tegen elektrostatische oplading

EN 1149 - 5 Bescherming tegen elektrostatische oplading (Risico op brand of explosies)

Antistatische kleding voorkomt dat er door elektrostatische oplading vonken ontstaan, die brand of explosies kunnen veroorzaken. EN 1149-5 is een overkoepelende norm.

Deze norm is onderdeel van een serie normen in verband met uiteenlopende toepassingen en materialen.

EN1149  1       Beproevingsmethoden voor het meten van oppervlakte weerstand
EN1149 2   Beproevingsmethoden voor de meting van de elektrische
  weerstand door een materiaal (verticale weerstand)
EN1149 3   Beproevingsmethoden voor de meting van het ladingverval
EN1149 4   Testmethode voor het kledingstuk
EN1149 5   Prestatie-eisen

Deze norm specificeert de vereisten van elektrische geleidende werkkleding. Deze werkkleding is onderdeel van en totaal geaard systeem.

De Antistatische werkkleding voorkomt het ontstaan van vonken, hierdoor worden ook explosies voorkomen. De werkkleding met deze norm wordt alleen geaccepteerd als hij gecombineerd is met de norm voor vlamvertragende kleding (EN 351 of EN ISO 11612).

Deze elektrisch geleidende werkkleding wordt gedragen in explosiegevaarlijke ruimten. Indien er kans is op een explosie bestaat er dus ook kans op vuur. Deze kleding mag niet gebruikt worden in een met zuurstof verrijkte omgeving en beschermt niet tegen netspanning.

Werkkleding die voldoet aan de norm EN1149-5, wordt vaak toegepast bij bedrijven die aan de ATEX-richtlijn dienen te voldoen.

Om met de EN 1149-norm gecertificeerd te worden, moet de werkkleding voldoen aan de volgende eisen.

  • Materialen die op kunnen laden, metalen knopen e.d., dienen aan de buitenzijde verdekt te zijn.
  • Niet-geleidende elementen (reflectie banden, emblemen, etc.) zijn toegestaan, mits ze permanent bevestigd zijn. Een afneembare badge is dus niet toegestaan.
  • Alleen werkkleding die aan de EN1149-5 voldoet is niet voldoende, de dragen zal ook geleidende schoenen moeten dragen. Dit zijn schoenen met ESD.
  • De buitenstof moet altijd contact maken met de huid. Dus bij winterkleding moet er voor gezorgd worden dat de zoom contact maakt met de huid.

Atex is geen kledingnormering maar een richtlijn

De ATEX richtlijn is opgesteld voor bedrijven waar sprake kan zijn van ontploffingsgevaar. Te denken valt aan bedrijven die werken met chemicaliën, maar ook aan bedrijven die werken met meel. In deze richtlijn staan allerlei eisen waaraan het bedrijf zich moeten houden; apparaten die in deze ruimten gebruikt moeten worden, de installatie van de apparaten, de beveiliging van ruimtes, de bescherming voor de werknemers, e.d.

In de ATEX richtlijn wordt ook gesproken over PBM's, waar o.a. werkkleding onder valt. Veiligheidskleding die gecertificeerd is volgens de norm EN1149, voldoet aan de eisen uit de ATEX richtlijn.